PAM nuoret

Oletko alle 31-vuotias? Haluaisitko osallistua kampanjoihin, saada kokemusta ja osaamista ammattiliiton toiminnasta, vaikuttaa päätöksentekoon tai kenties tavata uusia ystäviä? Tule mukaan PAMin nuorten toimintaan!

https://www.pam.fi/jasenyys/jasenelle/osallistu/nuoret/


Työssäkäyvä opiskelija – pidä itsestäsi huolta!

Hei! Jos olet tällä hetkellä PAMin opiskelijajäsenenä. Tiesitkö, kun teet töitä opiskelujen ohessa tai olet aloittamassa kesätyötä, sinun kannattaa liittyä liiton ja työttömyyskassan varsinaiseksi, maksavaksi jäseneksi. Jos olet kesätöissä, liity heti. 

Jos mielessäsi on pyörinyt kysymyksiä vailla vastauksia, niin kannattaa lukaista tämä loppuun!

Ei kai minun tarvitse maksaa PAMin jäsenmaksua, koska…

Sinun ehdottomasti KANNATTAA maksaa jäsenmaksua PAMiin, koska…

Olen töissä ainoastaan tienatakseni opiskelurahoja.

Kannattaa turvata selustansa. Työelämään liittyy todella yllättäviäkin tilanteita, joissa neuvot ja apu ovat tarpeen.

Opiskelen ihan muulle alalle.

Jäsenyys ei mene hukkaan, koska kerrytettävät edut siirtyvät mukanasi mahdollisen liiton vaihdon yhteydessä.

Olen toisen liiton jäsen.

Saat tärkeää tietoa omasta alastasi ja apua työsuhdeasioissa. Voit sitten vaihtaa takaisin toiseen liittoon, kun et enää työskentele palvelualalla. Liiton vaihto on helppoa, sillä me pyydämme jäsenyystietosi edellisestä liitostasi.

Saan samat edut opiskelijajäsenenä.

Työssä ollessasi Sinun kannattaa kuulua myös työttömyyskassaan. Työttömyyskassan jäsenenä keräät itsellesi oikeutta ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan.

Teen vain vähän töitä.

Kuin huomaamatta Sinulle todennäköisesti kertyy viikkoja, jolloin teet vähintään 18 työtuntia. Älä jätä yhtäkään tällaista viikkoa hyödyntämättä työssäoloehdon* kerryttämiseksi.

Olen vain kesän ajan töissä.

Opiskeluaika pidentää työssäoloehdon* tarkastelujaksoa jopa 7 vuodella, joten päivärahaoikeus voi kertyä useammankin kesän työstä. Kun työsi päättyy ja aloitat jälleen päätoimisen opiskelun, ilmoitat siitä vain meille, laitamme tiedon ylös ja kertynyt ansiosidonnainen jää ”muistiin”.

*työssäoloehto = Työssäoloehto täyttyy, kun olet jäsenyysaikana ollut palkkatyössä vähintään 26 kalenteriviikkoa. Työssäoloehtoon huomioidaan ne kalenteriviikot, jolloin työtä tai muuta palkallista aikaa (esim. vuosilomaa) on ollut vähintään 18 tuntia. Palkan on oltava työehtosopimuksen mukaista. Jos alalla ei ole työehtosopimusta, kokoaikatyön palkan on vuonna 2023 oltava vähintään 1331 euroa kuukaudessa. 

Työssäoloehdon tulee täyttyä 28 kuukauden tarkastelujakson aikana. Tarkastelujakso lasketaan yleensä työnhakijaksi ilmoittautumisesta taaksepäin. Tarkastelujaksoa voidaan tarvittaessa pidentää hyväksyttävästä syystä, joita ovat esimerkiksi vanhempainvapaa, hoitovapaa ja erilaiset työkyvyttömyysjaksot sekä päätoiminen opiskelu. Tarkastelujaksoa voidaan pidentää enintään seitsemän vuotta.

Työssäoloehto on voimassa niin kauan kuin olet työmarkkinoilla tai hyväksyttävästä syystä poissa työmarkkinoilta. Sinut katsotaan työmarkkinoilla olevaksi, jos olet työssäoloehtoa kerryttävässä työssä tai työnhakijana TE-toimistossa. Hyväksyttäviä syitä poissaololle työmarkkinoilta ovat mm. sairausloma, kuntoutus, varusmiespalvelus, päätoiminen opiskelu, perhevapaa ja alle 3-vuotiaan lapsen hoito. Mikäli olet poissa työmarkkinoilta ilman hyväksyttävää syytä yli 6 kuukautta, menetät aiemmin hankkimasi työssäoloehdon. Tällöin voit saada ansiopäivärahaa vasta, kun olet täyttänyt työssäoloehdon uudelleen poissaolon jälkeen.

 

Ammattiliitto kuuluu ammattitaitoon!

Liity heti netissä www.pam.fi

tai puhelimitse 030 100 600